THE NORTHERN CONSORT
 
Agenda
 
   
The Northern Consort

The Northern Consort speelt oude muziek, van begin 17e tot begin 19e eeuw, op authentieke instrumenten. Zo af en toe wordt ook recenter repertoire gespeeld. Het ensemble heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een ensemble van een hechte groep musici die elke keer weer tot het uiterste gaan om de muziek op een spannende en frisse manier op het podium te krijgen. Met deze filosofie heeft ze een veelheid aan thematische en grensoverschrijdende programma's gebracht. Talrijke dichters, schrijvers, acteurs, tekenaars, zangers en solisten hebben hun kunsten samen met het ensemble ten toon gespreid. We noemen: Thomas Rosenboom, Toon Tellegen, Tonnus Oosterhof, Rutger Kopland, Marc Pantus, Madeleine van der Raadt, Terence Roe, Margot Nies, Random Collision, het Egidius Kwartet, Fokko Oldenhuis, Jos van Veldhoven, Thomas von der Dunk en Paul Komen.

The Northern Consort heeft daarmee laten zien dat het geen muziek 'van de plank' speelt, maar graag spannende verbindingen legt met andere kunstvormen. Daarnaast weet het ensemble ook een gewone uitvoering tot een sprankelende ervaring te maken, bijvoorbeeld als begeleidingsorkest van het hogere segment kamerkoren.

Op deze ingeslagen weg gaat The Northern Consort verder. Nieuwe, thematische programma's staan op stapel en nieuwe, uitdagende samenwerkingsverbanden worden aangegaan met kunstbroeders uit diverse richtingen. Broedplaats voor deze activiteiten is Groningen, maar The Northern Consort speelt in binnen- en buitenland in concertseries, festivals en bij speciale gelegenheden.


ep090211-080_1.jpg


The Northern Consort kent een bezetting die, afhankelijk van het repertoire, kan variƫren van 4 tot 25 professionele musici. Naast initiatiefnemers Hanneke Wierenga en Vincent van Ballegooijen bestaat het ensemble uit een vaste groep kernspelers die bij de meeste projecten terugkeren.

Klik hier voor de lijst met vaste spelers van The Northern Consort.