THE NORTHERN CONSORT
  Agenda
2e editie TNC Lab's Barok Zomercursus
Maandag 20 augustus 2018
o.a. De Olde Stoeve, Nieuwolda


 
   

Feestelijke "Schöpfung" van Haydn met Toonkunstkoor Bekker

Vrijdag 25 mei, 20:15 uur, De Oosterpoort Groningen en zaterdag 26 mei, 20:00 uur, Nicolaïkerk Appingedam (in Festival Terug naar het Begin)

“Und es ward Licht” Toonkunstkoor Bekker
The Northern Consort

Dirigent Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen
Solisten: Marcel Beekman, Lucie Chartin, Frans Fiselier


Terwijl onze planeet wordt bedreigd door vervuiling en klimaatverandering, bezingt het magistrale oratorium Die Schöpfung van Joseph Haydn juist de schoonheid van de schepping. Het libretto van het stuk is gebaseerd op het scheppingsverhaal uit het Bijbelboek Genesis en daarnaast ook op het boek Psalmen en op het epos Paradise Lost van de 17e-eeuwse Engelse dichter John Milton, dat ondermeer de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs beschrijft. Haydn werkte van eind 1796 tot begin 1798 aan Die Schöpfung en werd daarbij sterk geïnspireerd door zijn oudere tijdgenoot Georg Friedrich Händel en diens grote oratorium Israel in Egypt, dat diepe indruk op hem gemaakt moet hebben. Vervuld van een diep geloof schreef hij: “nimmer was ik zo devoot…. ik viel elke dag op mijn knieën en bad tot God om me kracht geven om het werk te voltooien”.

Met twee uitvoeringen van Die Schöpfung sluit Toonkunstkoor Bekker haar 140-jarig jubileumseizoen feestelijk af. Als extra feestelijk
accent zal Jong Vocaal Groningen o.l.v. Merlijn Wackers een kort voorprogramma verzorgen. JVG is finalist bij het Nederlands Koorfestival
op 2 juni a.s., na in de voorrondes met een hoge score als eerste geëindigd te zijn.
Bij het 2e concert wordt nauw samengewerkt met het festival “Terug naar het begin” dat op 25, 26 en 27 mei plaatsvindt in Appingedam en omringende dorpen. Festivalgangers ontvangen een royale korting op de entree voor Die Schöpfung in de Nicolaïkerk.

Info en reserveringen: www.toonkunstkoorbekker.nl01-05-2017

Terug
Nieuwsarchief