THE NORTHERN CONSORT
  Agenda
Er staan momenteel nog geen nieuwe concerten gepland. Hou deze site in de gaten voor het laatste nieuws. 
   

"RIEPE-muziek": strijkers en blazers (z)onder dak

Een blaaskwintet en een strijkkwartet op straat, bij de dak- en thuislozenopvang en in de Pelstergasthuiskerk. Muziek van Schubert, Reicha en Spohr, 26 en 27 mei 2017
‘Riepe’ is Gronings voor ’stoep’. Groningers kennen “De Riepe” als de straatkrant die op menig stadse hoek verkocht wordt door een dak- of thuisloze stadsgenoot. Ook de oprichters van The Northern Consort (niet-geboren Groningers) zijn vertrouwd geraakt met De Riepe en kennen menig Riepe-verkoper. Daarom zoekt TNC in haar nieuwste project graag de samenwerking met hen.
Een mooie verbinding met het hedendaagse culturele straatmagazine van het Noorden is de ‘straatmuziek’ uit de Bohemen en Oostenrijk in de 2e helft van de 18e eeuw. Blaasensembles waren toen razend populair. Ze konden makkelijk in de buitenlucht spelen en waren daarom vaak te horen op tuinfeesten en folkloristische straatfestivals. Maar ze werden vooral erg populair toen de (komische) opera in opgang kwam. De gemiddelde man van de straat kon zich voor de officiële operavoorstellingen geen kaartje permitteren. Maar de dag na de première van zo’n opera stonden de blaasensembles op straat de meest bejubelde deuntjes uit de voorstelling van de vorige avond te spelen, zodat iedereen op straat ze mee kon fluiten of neuriën.

The Northern Consort splitst zich voor dit unieke project in een blaaskwintet en een strijkkwartet. De 5 blazers (hobo, fluit, klarinet, fagot en hoorn) bereiden werk voor van Antonin Reicha (1770-1836), de Boheem die beroemd is geworden als grondlegger van het blaaskwintet als muziekvorm. Op 26 mei 2017 trekt dit blaaskwintet door de stad Groningen langs een aantal Riepe-verkopers. Bij elke verkoper blijven ze die dag staan om een mini-stoepconcert te spelen voor het langslopend publiek. Ze helpen daarmee de verkoop van De Riepe een handje en hopen op een mooie extra dagopbrengst voor de verkopers.
Ondertussen hebben de 4 strijkers van TNC een strijkkwartet van Franz Schubert ( 1797-1828) ingestudeerd. Schubert heeft zich altijd erg verwand gevoeld met de armen en thuislozen in zijn stad Wenen. Vaak was hij platzak en zwierf hij van het ene naar het andere logeeradres. Hij had altijd schulden en leefde zelden zorgenloos. In zijn 10e strijkkwartet klinkt ontreddering en wanhoop, maar even zoveel troost. Het TNC strijkkwartet speelt op 26 mei 2017 deze muziek voor de bezoekers van de Kostersgang van het Leger des Heils en in "De Open Hof".

Tijdens het middagconcert van zaterdag 27 mei in de Pelstergasthuiskerk van Groningen spelen het blaaskwintet en het strijkkwartet respectievelijk Reicha en Schubert, en worden ze samen één in het indrukwekkende nonet van Louis Spohr (1784-1859).

01-05-2017

Terug
Nieuwsarchief